Akinek a tudás megszerzése drága, vajon számol-e a tudatlanság költségeivel?

Tonk Emil

A kompromisszumok művészete

Klasszikus téma - modern megközelítésben

Életünk szinte minden napján tárgyalunk kisebb és nagyobb dolgokról, ez megkívánja tőlünk az együttműködést.
Pl.: Ki hozza el a gyerekeket oviból, ki vigye le a szemetet, hova menjünk nyaralni stb...?
Minden a kompromisszumokon múlik. Ha jól ismerjük a másikat, akkor természetesen sokkal könnyebben eljutunk a közös pontig, ami mindkét fél számára elfogadható.

Ezért van szükség az üzleti tárgyalásokra is. A tárgyaláson a két fél kezdőpozíciója eltér egymástól, ezért megpróbálnak eljutni egy olyan kompromisszumig, amit mindketten el tudnak fogadtatni magukkal, és a cégükkel. Itt nem egymás álláspontjának átvételéről van szó, hanem arról, hogy a másik számára vonzóvá tesszük a saját álláspontunkat. Ezt hívják üzleti tárgyalásnak.
A tárgyalás a kompromisszumok művészete, nem más, mint amikor eltérő nézetekkel és elképzelésekkel bíró üzletemberek olyan megoldást keresnek, amit mindketten meg tudnak védeni, és el tudnak fogadni.
A sikeres tárgyaló olyan személyiségjegyekkel rendelkezik, amelyek segítik őt a munkájában, ezáltal elnyeri a vevő bizalmát, felépíti benne a céget, erősíti a kimondott üzenetet, és így növeli az elégedettségét.
Ezek a tulajdonságok, többek között a lojalitás, a szakmai felkészültség, az üzleti intelligencia, az empátia, a tolerancia, a kompromisszumkészség, a kapcsolatteremtő képesség stb...

"Minden gomba ehető, a jó gombák másodszor is!"
Mindannyian a tárgyalásos megállapodást keressük. Szeretnénk úgy felállni egy tárgyalást követően, hogy sikerült olyan megállapodást elérni, mely során mindkét számára elfogadható kompromisszum született.
Az a jó üzleti tárgyalás, ha a tárgyalópartner legközelebb is hajlandó velünk hasonló megállapodást kötni, azaz partnerré válik.